Powered By Blogger

вторник, 7 декабря 2010 г.

Завбачники погоди (синоптики природи)

   "Ідеальними барометрами" є красиві маленькі рибки, які мешкають у глибинах підводного царства біля берегів Японії. Вони завчасно й абсолютно безпомилково реагують на найменшу зміну погоди, і за їхньою поведінкою в акваріумі пильно стежать капітани білосніжних лайнерів, що відправляються в далекі рейси, рибалки і сільські жителі.
  Дуже сприйнятливий до змін барометричного тиску в'юн: перед негодою він піднімається до поверхні води,передбачаючи зміну погоди за добу. Секрет тут полягає  в оригінальній будові плавального міхура, який сприймає найменші перепади тиску. Чутливість в'юнів   лежить на межі можливостей технічних систем.
   Чудовий "cиноптик" - жаба. Вона має тонку й чутливу систему, яка реагує на найменші атмосферні зміни. Справа в тому, щов жаби шкіра швидко збезводнюється, тому жаба, якщо передбачається тепло, сидить у воді. У вологу погоду, перед дощем, вона вилазить на поверхню: збезводнення тепер їй не загрожує.
  Про наближення холодної погоди завчасно сигналізують людині бджоли. Якщо зима передбачається холодною, вони заліплюють вічко, залишивши в ньому ледь помітний отвір; коли ж вічко відкрите, буде тепла зима.

Цей матеріал використовую на уроках разом з демонстрацією дії різних приладів: психрометра,
гігрометра, барометра тощо та порівняннябудови їх з "живими приладами".

Комментариев нет:

Отправить комментарий